top of page
Поиск
  • Фото автораМар'єнко Костянтин

Як в літаку визначають швидкість

Обновлено: 18 янв. 2020 г.

Ще в дитинстві під час їзди в автомобілі я з великою цікавістю очима шукав на панелі приладів  спідометр – мені дуже цікаво було знати з якою швидкістю ми їдемо. Погодьтеся, цей прилад встановлено не лише для того, щоб задовольнити нашу цікавість. Якщо говорити про політ літака, то визначення його швидкості є дуже важливим завданням. Від значення цього параметра залежить безпека польоту і оптимальна робота крила.

Але як заміряти швидкість у повітрі? В автомобілі це легко зробити знаючи діаметр колеса і замірявши швидкість його обертання. Навіть дивлячись у вікно можна візуально визначити приблизну швидкість. А як бути у повітрі? В літаку немає коліс, які взаємодіють з поверхнею, та і пейзаж за вікном не дуже допоможе вам у визначенні швидкості. Скільки авіакатастроф сталося саме через те, що екіпаж літака не зміг правильно визначити швидкість авіалайнера і був дезорієнтований. Останній такий випадок стався в Підмосков’ї в лютому 2018 року, коли через неправильні дії пілотів загинула 71 людина.



Як заміряти швидкість у повітрі?

Почнемо з того, що нам необхідно визначитися відносно чого нам потрібно визначити швидкість. Якщо в автомобілі нам достатньо знати лише швидкість відносно поверхні землі, то в літаку все набагато складніше, адже для оптимальної роботи крила необхідно також знати і швидкість відносно повітряних мас, які оточують повітряне судно. Саме тому швидкість літака можна розділити на дві групи: повітряна швидкість і шляхова швидкість. При цьому повітряна швидкість також ділиться на два види.

Приладова швидкість (IAS – Indicated Air Speed) – це повітряна швидкість, і вона розраховується по динамічному тиску в припущенні, що щільність і температура повітря на всіх висотах однакова. Саме показники цієї швидкості використовують при пілотуванні.Справжня швидкість (TAS – True Air Speed) – це фактична швидкість літака відносно повітря. Безпосередньо біля землі справжня швидкість дорівнює приладовій швидкості. але на висоті обидві швидкості можуть відрізнятися аж у два рази. Зі збільшенням висоти тиск падає, і приладова швидкість стає значно меншою справжньої.Шляхова швидкість (GS – Ground Speed) – це швидкість відносно землі. На неї впливають повітряні маси, оскільки вітер може змінювати швидкість літального апарата відносно землі. Ця швидкість використовується в основному для навігації.


Шляхову швидкість в сучасних літаках вимірюють приладами супутникової навігації. Що ж стосується швидкості відносно повітря, то вона визначається за допомогою приймачів повітряного тиску. це надважливий елемент в конструкції літака, пов’язаний з багатьма системами. Його несправність може призвести до катастрофи, що і сталося з Ан-148, про який ми говорили на початку.


Основою цих приладів є трубки Піто, вони заміряють різницю між статичним тиском повітря і тиском зустрічного потоку. Таким чином і визначається швидкість. Приймачі повітряного тиску при низьких температурах за бортом можуть легко обледеніти, тому контроль за їхнім станом ведеться дуже ретельно. самі трубки Піто мають систему що запобігає їхньому обледенінню і постійно контролює їхнє функціонування.


Після посадки приймачі повітряного тиску закриваються спеціальними заглушками щоб запобігти попаданню всередину сторонніх предметів, бруду та комах.









8 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page